Zo kan je veilig EHBO verlenen tijdens de coronacrisis

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het belangrijk om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Door alle maatregelen is de verspreiding van het virus inmiddels afgenomen. Hiermee is de kans om besmet te worden met het virus veel kleiner geworden.

Wanneer je eerste hulp verleent, doe dit dan altijd op een manier die voor jou en het slachtoffer veilig is. Dit betekent dat je beter niet zelf eerste hulp kunt verlenen wanneer jij vermoedelijk besmet bent met COVID-19. Als je geen corona-klachten hebt, houd dan rekening met de volgende punten bij het bieden van eerste hulp.

EHBO verlenen aan mensen die waarschijnlijk niet besmet zijn met COVID-19

  • Verleen eerste hulp met maximaal twee personen tegelijk, zodat er niet meer dan twee personen bij het slachtoffer zijn. Overige hulpverleners blijven op minimaal 1,5 meter afstand.
  • Zorg voor goede hygiënemaatregelen en draag bij voorkeur beschermende middelen zoals handschoenen en (als je dit bij de hand hebt) een mondkapje. Was je handen grondig voor en na het verlenen van eerste hulp.
  • Verleen EHBO op de normale manier.

EHBO verlenen aan mensen die misschien of zeker COVID-19 hebben

  • Verleen met zo min mogelijk mensen eerste hulp. Laat in ieder geval niet meer dan twee hulpverleners bij het slachtoffer. Overige personen blijven op minimaal 1,5 meter afstand.
  • Bel 112 als je twijfelt over wat je moet doen. De meldkamercentralist geeft je instructies.
  • Zorg voor goede hygiënemaatregelen en verleen bij voorkeur EHBO op afstand. Je kunt bijvoorbeeld verbandmiddelen aanreiken en uitleggen hoe het slachtoffer deze moet gebruiken. Mensen die uit hetzelfde huishouden komen, hoeven geen afstand te houden bij het verlenen van EHBO.

COVID-19 en hulpverlening bij reanimatie

Omdat de kans om besmet te worden met het coronavirus door alle maatregelen veel kleiner is geworden, kunnen hulpverleners weer op de normale manier reanimeren. Wel moet je bij een reanimatie letten op de volgende aandachtspunten:

  • Bel bij een reanimatiesituatie altijd 112. De meldkamercentralist geeft je de juiste instructies.
  • Verleen eerste hulp met maximaal twee personen tegelijk, zodat er niet meer dan twee personen bij het slachtoffer zijn. Overige hulpverleners blijven op minimaal 1,5 meter afstand.
  • Zorg voor goede hygiënemaatregelen en draag bij voorkeur beschermende middelen zoals handschoenen. Was je handen grondig voor en na het verlenen van eerste hulp.
  • Laat je op COVID-19 testen als je in de dagen of weken na de reanimatie aan corona gerelateerde klachten krijgt.
  • Voor kinderen vanaf de puberteit geldt dezelfde richtlijn als voor volwassenen. Bij kinderen tot de pubertijd reanimeer je volgens de normale richtlijnen, dus inclusief beademen. Alleen als het kind bewezen positief is getest op COVID 19 en nog besmettelijk is, geldt het advies niet te beademen. Als hulpverlener mag je er altijd voor kiezen voor kiezen om wel te beademen, ook als het advies is dit niet te doen.

Wanneer reanimeren volgens de COVID-19 richtlijn?

Als je 112 belt voor een reanimatie, stuurt de meldkamer zo snel mogelijk een first responder of burgerhulpverlener naar je toe. Terwijl deze hulpverleners onderweg zijn, zoekt de meldkamer naar meer informatie over het slachtoffer. Als uit die informatie blijkt dat er een kans is dat het slachtoffer corona heeft, dan informeert de centralist de hulpverleners die als eerste arriveren om te reanimeren volgens de aangepaste COVID-19 richtlijn.

  • Stel de ademhaling vast door alleen te kijken, in plaats van door te kijken, luisteren en voelen. Als de ademhaling niet normaal is en je gaat reanimeren, dek dan de mond en neus van het slachtoffer af met een stoffen doek, kledingstuk of mondmasker zonder het hoofd te bewegen.
  • Start met ononderbroken borstcompressies, maar geef geen mond-op-mond beademing.
  • Gebruik ook een AED als die er is. Ga na het gebruik van de AED door met het geven van borstcompressies.

Wat als je niet kunt helpen?

Soms is het veiliger om geen eerste hulp te verlenen op minder dan 1,5 meter afstand. Als je tot een risicogroep behoort, of als je (vermoedelijk) corona hebt, bijvoorbeeld omdat je bent getest of klachten hebt. Gelukkig zijn er ook dan ook dingen die je kunt doen om te helpen op een veilig manier.

  • Vraag wat er gebeurd is
    Als het slachtoffer aanspreekbaar is, vraag dan wat er gebeurd is. De antwoorden helpen je om in te schatten wat het slachtoffer nodig heeft en of je misschien hulpdiensten moet inschakelen.
  • Bied hulp op afstand
    Geef het slachtoffer aanwijzingen om zichzelf te helpen. Je kunt bijvoorbeeld verbandmiddelen (laten) aanreiken en uitleggen hoe het slachtoffer deze moet gebruiken.
  • Indien nodig, bel om hulp
    Vraag of je een familielid of huisgenoot van het slachtoffer kan bellen. Bel 112 als het slachtoffer niet aanspreekbaar of ernstig gewond is.
  • Blijf erbij en stel het slachtoffer gerust
    Ook van een afstandje kan je het slachtoffer steunen door erbij te blijven tot hulp arriveert.